Harga: RM19.00
Bentuk: 1.3-1.5kgPengeluar: Mumtaz Meat & Marrine Foods Sdn Bhd
*****************************************
Telah siap dipotong & dibersihkan.
PERBANDINGAN AYAM ORGANIK DENGAN AYAM BIASA
| Urutan | Ayam Az-Zain diproses | Amalan Memproses Ayam di Malaysia |
| 1. | Hanya ayam yang sihat sahaja dipilih untuk disembelih | Tidak kira jenis dan keadaan ayam termasuk ayam yang berpenyakit dan bermasalah turut disembelih demi keuntungan |
| 2. | Tanpa Stunning | Menggunakan Stunning (stunning ialah proses melalikan ayam dengan kejutan letrik sebelum disembelih) |
| 3. | Usus dikeluarkan sebelum proses seterusnya | Usus yang penuh dengan najis tidak dikeluarkan sehingga ayam siap diproses |
| 4. | Ayam disiram dengan air untuk membersihkan najis dan darah yang melekat pada bulu | Darah dan najis dibiarkan sehingga dapat mencemarkan daging ayam |
| 5. | Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang bersih untuk melembutkan bulu | Ayam dimasukkan ke dalam air panas yang pekat dicemari oleh najis dan darah ayam |
| 6. | Suhu air dikawal pada 600C supaya air tidak menembusi dalam daging ayam | Amalan standard industri menetapkan suhu air 700C hingga 750C. Pada suhu yang tinggi ini air yang penuh dengan najis dan darah boleh menembusi daging ayam |
| 7. | Ayam dimasukkan ke dalam air ais tanpa kimia dan klorin | Ayam dimasukkan ke dalam air ais yang dicampur dengan klorin supaya ayam kelihatan segar untuk beberapa hari apabila dijual di pasaran. |
| 8. | Proses mendorong air tidak dilakukan kerana bertentangan dengan syariat untuk menipu timbangan | Teknik “water induce” (proses mendorong air) ke dalam badan ayam untuk menambahkan berat badan dan mengaut keuntungan dengan menipu |
| 9. | Setelah diproses ayam dipotong dan dicuci dengan teliti sebelum pembungkusan dan disimpan dalam bilik sejuk dengan suhu 210 C supaya ayam bebas dari bakteria dan sentiasa segar dan tidak memudaratkan kesihatan manusia. | Ayam dihantar kepada pusat jualan,pasar basah, pasaraya, kedai runcit dan pasar malam |
| 10. | Ayam diangkut ke pasaran dengan truck refregirated sejuk supaya rangkaian sejuk tidak terputus | Kebiasaannya ayam diangkut dengan lori dan van yang tidak ada kemudahan sejuk beku, sekali lagi ayam dicemari dengan bakteria |


No comments:
Post a Comment